Göken bröderna från Årsta härjar från Örskär till Landsort sedan 70-talet.

GÖKENBRÖDERNA FRÅN ÅRSTA ”HÄRJAR” I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD SEDAN 70-TALET

Det började med några kvällsturer i Mälaren med Thomas pappas härliga båt ”Göken”. En klassisk träsnipa från 50-talet, med tändkulemotor. Fem glada kompisar från Årsta, alla skolkamrater redan i småskolan och alla intresserade av sjöliv och äventyr. Därav namnet ”Gökenbröderna”, gänget som består av Thomas, Per-Anders, Peter H, Peter A och Sven.
En av de första ”riktiga” turerna i skärgården gick av stapeln 1971 med Göken via Ornö, där Thomas föräldrar hade ställe (som Thomas numera har kvar tillsammans med sin syster), ut till Marskär-Ängsön, strax sydost om Fjärdlång. En gudabenådad helgresa med värmebölja och solsken varenda dag. Kanske var det då några av oss upptäckte skärgården på riktigt, när vi badade från soldränkta
Något år senare bar det av norrut till Gräsö där Per-Anders föräldrar hade köpt ett fantastiskt sjöställe. Vi började med en vinterutflykt och åkte skidor på isarna som låg i de inre vikarna kring Rosten. I den storslagna, vilda, oexploaterade skärgården kunde vi njuta av total stillhet och ett rikt djurliv med havsörnar, harar, rävar och rådjur. Vi blev alla helt ”sålda” på Gräsö och har de senaste 40 åren (!) gjort regelbundna resor ditupp. Fiskat gäddor och abborre, padlat kajak, tältat, plockat svamp klippor och vandrade längs grönskande stigar på öarna., åkt skidor och långfärdsskridskor, badat i havet sommar som vinter och badat bastu (vedeldad förstås!). I ”konceptet” har också ingått att satsa på god mat. Helst utgående från råvaror från skärgården, t ex abborre, strömming och sill i olika varianter, viltskav, gärna med svamp och lingon. Tillagningen har ofta skett över öppen eld (där man fått elda) i medhavda kokkärl, t ex har vi alltid en riktig järnstekpanna med. Kaffe förstås. Efter utflykterna har det suttit extra fint med ett bastubad i Per-Anders otroliga anläggning nere vid viken. Vedeldad kamin!.
Sen blev det många minnesvärda resor med Göken från Ornö ut till olika underbara öar söder och österut: Sadelöga, Nedergårds ö, Fjärdlång, Kymmendö, Hansten och Suppskär, för att nämna några. Oftast sken solen, men ibland vandrade dimman in och enstaka gånger blev det regn och rusk. Men det var alltid topp stämning och kul äventyr. Så småningom ersattes Göken av en segelbåt (B31a) och därefter av en motorbåt, en Saga 27a. Med den kunde vi säkert ta oss ut till ytterskärgården även i hårt väder och kunde bl a åter gästa Marskär. Thomas investerade för några år sedan i en härlig bastutunna, även den med en vedeldad ugn, där vi tagit härliga bad.
Vid det här laget skaffade Svenne sommarställe på Blidö, så det blev förstås nya äventyr därute, både med kajaker och med motorbåten, som tog oss ut bland annat till Svartlöga, Rödlöga och Söderarm. En särskilt minnesvärd helg bodde vi i Fyrmästarbostaden på Torskär, alldeles invid fyren, medan hård vind ven runt knutarna. Vi fick en fantastisk båtresa genom Söderarmsskärgården söderut ner till Hamnskär och sen ut på Bredskärsfjärden och vidare med sydvästlig kurs mot Storvik på Blidö. Väl tillbaka drog vi igång den vedeldade bastun och njöt av den goa värmen.
Peter H tog över svärföräldrarnas ställe på Torö, nära Nynäshamn och Peter A (Peppe) tog över på Ingarö efter sina föräldrar. Så nu vankades nya turer och nya öar. Vi var alla sugna på Gotska Sandön, Östersjöns pärla, och år 2002 blev resan dit äntligen av. En långhelg sent i augusti tog vi båten från Nynäshamn och landsteg några timmar senare vid ett soldränkt Bredsand. En formidabel lunch på utsökta fiskvaror från Rökeriet Nynäshamn intogs i sanddynerna och följdes av ett flertal dopp i den 18-gradiga böljan. Dagarna som följde var magiska med långa, härliga vandringar på de pittoreska, sandiga vägarna/stigarna, avbrutna av långa bad i det svala, kristall klara vattnet. Efter några dagar förändrades dock hela väderläget. Det blåste upp och mörka regnmoln hopades på himlen. Snart var det styv kuling och den planerade hemresan fick skjutas upp. Så vi fick ytterligare 2 spännande dagar på ön och kunde bl a bevittna hur hela Bredsands-udden flyttades 100 meter av vind och vågor.
Lite av ”Gotska Sandö-känsla” fick vi på vår resa ut till Nåttarö i augusti 2017. Sent i augusti, men återigen tur med vädret vilket gjorde att vi kunde vandra och bada och ha det underbart på denna fantastiska sandö. Rekommenderas. Bara 35 minuters båtfärd från Nynäshamn och goda möjligheter till olika typer av övernattning och olika aktiviteter. Förstklassig restaurang med den bästa servicen man kan tänka sig (se Stångmärket nr ).
Det senaste äventyret var en vistelse på Örskär, den mytomspunna ön norr om Gräsö. Vi vandrade i underbart väder de härliga stigarna på ön och funderade på hur det var att leva där på 1800-talet. Och hur det fortsatte att leva efter den hemska drunkningsolyckan i december 1877, då 15 personer omkom under båtfärden hem från Gräsö kyrka. Runt ön bredde karga klippor ut sig och vi fick klättra en del för att komma ned till fina bad i havet. I strandkanten fanns gott om växtlighet, inte minst fantastiska oranga havtornssnår. Vi plockade och njöt av de C-vitaminrika bären. Pärlan på ön är förstås fyren, som står stolt på västra sidan av ön sedan 1740 (tidigare fanns en mindre fyr, anlagd redan 1687). Även vandrarhemmet och stugorna var en positiv upplevelse. Allting välskött och med bra standard. Mycket trevlig och hjälpsam personal.
Ja, vi har väldigt många otroligt fina minnen från skärgården. Och även från lite längre resor till bl a Lofoten, Gotland och Åland. Ledstjärnor för oss har hela tiden varit att värna om och njuta av naturen och göra roliga aktiviteter. Det tillsammans med gott humör har gjort oss till ett riktigt sammansvetsat gäng som nog kommer fortsätta att ”härja” ute i skärgården så länge vi kan stå på benen. Göken-varning har härmed utfärdats från Torö/Landsort i söder till Örskär i norr.

Om pwh

Senior Travel Adviser More than 40 years of experience from distribuation,web and social media strategy. Digital communication projects and education to University. . Interested in sharing my ideas and experience with creative teams and brave clients. Peter Hellmans Specialties: senior analyst, travel, tourism and sports focus on basketball web strategy, web 2.0, social media, payments,marketing, creativity, meetingindustry, start-up and China . Board member and partner to five company and organisations. Mentor to people from Africa and,Grecce. Specialties: Neetwork links. Linkedin,Twitter,Facebook Peter Hellman född 1952 Rese-turistanalytiker -innehar stort nätverk i Sverige och internationellt. 40 års erfarenheter av affärsmodeller och strategier inom distribution, e-handel, betal -och mobil lösningar, mötesindustrin, säkerhet, hållbarhet och turism. Entreprenör, investerare, mentor i bolag , högskolan och organisationer. Ledamot/partner i Style Scandinavia, Clic Solution, DDoS Solutions, GreenBay Payment, Mobitrotter, GolfSki World Adventure. Ledamot i Trippus Event solution sedan 2001. Rådgivare till Travel News och Framtidsgruppen. Författare av rapporter om Mötesindustrin, Kina och e-handel åt Tillväxtverket. Seminariearrangör tillsammans med VA, AfV, TN och Tillväxtverket. Fd affärsutvecklingschef för Amex/Nyman & Schultz Sverige och projektledare för bildandet av First Card. Fd VD för ett kinesiskt rese och turistföretag. Styrelse Medlem i internationella branschorganisationer- Skål tidigare även i MPI Europe och ICCA Norden.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s