Ny trend -resa själv utomlands -SvT Rapport aug 2018

Jag blev interjuvad i aug av SvT Rapport ang utvecklingen av singelresor utomlands.

Bif nedan texten som de hade som underlag för TV reportaget.

Peter Hellman

” Ny trend: Fler väljer att åka iväg på en resa själv
Allt fler väljer att resa på egen hand. Det visar statistik från flyg och resebolagen. En trend i tiden menar reseanalytiker som anser att ensamresandet speglar samhällsutvecklingen.

– Folk blir lite chockade när man säger att man reser ensam, säger Malin Littorin Ferm.

Med fyra till fem resor om året får man nog kalla henne för en rutinerad resenär. Malin Littorin Ferm har prövat på gruppresor, kompisresor och parresor men på senare år har hon valt att ge sig ut i världen på egen hand.

– Det hela började med att jag åkte till Thailand med en kompis, berättar Malin Littorin Ferm. Hon stannade bara i två månader medan jag blev kvar i sex månader. Där fick jag nog grunden för att känna mig bekväm med att resa på egen hand.

Ökade under 2017
Ensamresenärer blir allt vanligare visar statistik från resebolagen. Hos charterbolaget TUI har till exempel ensamresenärerna ökat med 25 procent under en treårsperiod.

Men den dramatiska ökningen av ensamresenärer märks framför allt inom reguljärflyget. Enligt bokningsföretaget Tickets statistik var runt en tredjedel av reguljärpassagerarna ensamresenärer första halvåret 2017. Under motsvarande period i år utgör de nästan hälften av resenärerna.

– Människor blir mer och mer individuella och har olika prefenser. Dessutom har det blivit mycket enklare för resenärer att hitta information via nätet och skräddarsy sin egen resa, säger Peter Hellman, en av Sveriges ledande reseanalytiker.

Enligt Malin Littorin Ferm behöver man inte bry sig om vad någon annan tycker eller vill göra om man reser själv.

– Känner jag för att resa någonstans är det bara att köra, säger hon.

”Vill uppleva saker själv”
Att resandet ökar generellt förklaras till stor del av billigare flygbiljetter. Men enligt Peter Hellman är lägre priser inte hela förklaringen till ensamresandet.

– Ensamresandet speglar samhället i övrigt. Vi ser mer av singelhushåll där man har sin egen agenda och vill uppleva saker själv. I och med att man inte längre behöver gå via en resebyrå utan kan producera sina egna resor har barriärerna för singelresandet minskat.

– Det handlar mycket om att kunna vara ensam. Många människor ser fortfarande ensam som ett skällsord men jag har vänt på steken. Det finns inget bättre än att få vara ifred, säger Malin Littorin Ferm.”

Om pwh

Senior Travel Adviser More than 40 years of experience from distribuation,web and social media strategy. Digital communication projects and education to University. . Interested in sharing my ideas and experience with creative teams and brave clients. Peter Hellmans Specialties: senior analyst, travel, tourism and sports focus on basketball web strategy, web 2.0, social media, payments,marketing, creativity, meetingindustry, start-up and China . Board member and partner to five company and organisations. Mentor to people from Africa and,Grecce. Specialties: Neetwork links. Linkedin,Twitter,Facebook Peter Hellman född 1952 Rese-turistanalytiker -innehar stort nätverk i Sverige och internationellt. 40 års erfarenheter av affärsmodeller och strategier inom distribution, e-handel, betal -och mobil lösningar, mötesindustrin, säkerhet, hållbarhet och turism. Entreprenör, investerare, mentor i bolag , högskolan och organisationer. Ledamot/partner i Style Scandinavia, Clic Solution, DDoS Solutions, GreenBay Payment, Mobitrotter, GolfSki World Adventure. Ledamot i Trippus Event solution sedan 2001. Rådgivare till Travel News och Framtidsgruppen. Författare av rapporter om Mötesindustrin, Kina och e-handel åt Tillväxtverket. Seminariearrangör tillsammans med VA, AfV, TN och Tillväxtverket. Fd affärsutvecklingschef för Amex/Nyman & Schultz Sverige och projektledare för bildandet av First Card. Fd VD för ett kinesiskt rese och turistföretag. Styrelse Medlem i internationella branschorganisationer- Skål tidigare även i MPI Europe och ICCA Norden.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s