Peter Hellman nestor i svensk reseindustri-lämnar Skåls Styrelse!

Peter Hellman – Min karriär i reseindustrin

Mitt internationella intresse började med att jag samlade frimärken i slutet på 50 talet och hela 60 talet. I mitten på 60 talet pryade jag på Hotell Castle och på somrarna jobbade jag som smörgåsnisse på Gillet vid Brunkebergstorg tack vare att min far kände chefen på restaurangen. Vägg i vägg låg Ideonteatern. Fick servera drinkar till skådespelarna i paus..(Lars Ekborg,Beppe W,Sune M,Gals Pals mfl).

Jag började min riktiga karriär på Plusresor i början på 70 talet efter min militärtjänst som kryptör på S1 i Uppsala och Försvarsstaben i Stockholm-

jag började med att klistra frimärken ,posta, skriva telex och sköta Skåls matrikel 1972 för Bengt Hillerström som var Sekr i skålklubben och VD för Plusresor. I styrelsen för Plus satt många kända resebyråchefer under 70 talet- Olle Borg och Bengt Andersson SJR, Sture Kelmerling och Ruben Enocsson RESO,Helle Winter RS,Birger Andersson LB,Bertil Ödlund Svea, Carl Erik Sälgö AL, Carl Axel Rheborg RS/Scanropa mfl jag fick ibland vara sekr på styrelsemötena eftersom jag var skrivkunnig och kunde dokumentera..

Jag jobbade heltid på Plus samtidigt som jag tog examen pkå Universitetet, hade bla GW Persson som lärare i krimnologi…Skrev en uppsats om utbildning inom turism och resebranschen- den enda som fanns på den tiden var SJR egen interna utbildning. Blev vidare ansvarig för Plus gruppavdelning och bokning under mitten på 70 talet.

Flyttade sedan över till SJR i slutet på 70 talet och blev ansvarig för mässresor och var med om att se till så att SJR /Specialresor blev ledande inom GOK och Möten. Fick stipendium av SJ och fick åka till USA och Cornell University 1981 ”Turism och hotell industrin”.

Började på Amex 1987 som ansvarig för en enhet och GOK. Vi blev uppköpta av NS/TMG för 1 kr 1989. Började jobba på TMG/NS med affärsutveckling och GOK. Skrev rapporten om flyget ”Friare Flyg och billigare” stipendium från Eurocard! Jag jobbade för AMEX…De vart flera flygseminarium i hela Sverige med min rapport i fokus…och som minsta gemensamma nämnare. Under min tid på NS jobbade jag med utvecklingen och förarbetet till det som blev First Card (Board Card) heltid tillsammans med Svenska Finans i 6 månader.

När TMG /NS köpte SJR gjorde jag research om SJR åt Wahlbäck/TMG. Var vidare med att utveckla och implementera Tickets utveckling i början med Erik Strand. Efter sammanslagningen mellan NS och SJR bildades 3 st stora resebyråer NS Affärs resor, NS GOK och Ticket. Jag kom att jobba i ledningen på NS GOK.
Vidare utvecklade jag diverse projekt inom NS /TMG projektkortet, ,paketerade konferenservideokonferenser, topplistor med nyhetsbrev i samarbete med Rinfo, paketerade konferenser i Norden,Danmark,Finland,Sverige,USA…Vidare startade vi kontor i USA.

Jag använde gärna frimärken för att illustrera resmål och aktiviteter.
Jag satte i diverse internationella kommitter MPI,ICCA, och Amex egna
Startade en tävling för Sveriges studenter ”Skapande resor” tillsammans med SAS, SJ och NS som fanns i några år och tog slut när jag slutade jobba på NS(jobbade som konsult i två år efter det tillsammans med SJ och SAS.
1997 när jag slutade så stod GOK på topp för NS/Amex med eget bolag med många kontor och duktiga medarbetare i Sverige och USA.

Jag slutade på Amex hösten 1997 och blev snart kontaktad av flera nya företag och personer. Blev erbjuden jobb som VD för kinesiskt företag, ordförande i en stor basket klubb, utvärdera forskningen inom Turism, skriva rapporter åt Nutek/Tillväxtverket-döpte om branschen till Mötesindustrin, Kina rapport, distributionsrapport. I samband med detta flera seminarium med rapporterna i fokus tillsammans med Tillväxtverket/Nutek,Travel News,Veckans Affärer,SAS,HRG,SBTA. Hjälpte Travel News med deras analyser o research och GTA seminarium.
I förhandlingarna mellan SRF och SAS i marknadsdomstolen ang provisioner och ersättning fick jag skriva rapporten som SRF använde sig av i marknadsdomstolen.

Blev styrelsemedlem i Trippus,Classic World,Style, och några fler start up bolag inom payment, telecom , travel och säkerhet.Vidare ordförande i basketklubb,samfällighets föreningen, ledamot i Skåls styrelse och ledamot i en framtidsgrupp.
Har varit mentor till ett tiotal studenter- flera med sina rötter i andra generationens invandrare, Universitet och/eller basket. Varit handledare för många studenter som skrivit uppsatser inom reseindustrin. Har haft kurser och utbildningar inom KY och högskolorna i Sverige och internationellt.

Jag tror på nätverk, personliga relationer och är bra på sociala relationer. Gick ur MPI och blev medlem i Skål eftersom jag jobbar mycket internationellt, är nyfiken och har bra driv..

Skål behöver fler nya medlemmar gärna yngre. Jag kommer vid sidan av styrelsen jobba för att vi gör en förstudie om att se till att vi får ett internationellt young skål möte till Stockholm 2021. Jag kommer tillsammans med utbildningar i Sverige och Visit Stockholm och Skåls styrelse se till så att vi i år har ett sådant förslag framme under Q3 2018.

Mvh
Peter Hellman
46709503878

https://www.linkedin.com/in/phellman/

Om pwh

Senior Travel Adviser More than 40 years of experience from distribuation,web and social media strategy. Digital communication projects and education to University. . Interested in sharing my ideas and experience with creative teams and brave clients. Peter Hellmans Specialties: senior analyst, travel, tourism and sports focus on basketball web strategy, web 2.0, social media, payments,marketing, creativity, meetingindustry, start-up and China . Board member and partner to five company and organisations. Mentor to people from Africa and,Grecce. Specialties: Neetwork links. Linkedin,Twitter,Facebook Peter Hellman född 1952 Rese-turistanalytiker -innehar stort nätverk i Sverige och internationellt. 40 års erfarenheter av affärsmodeller och strategier inom distribution, e-handel, betal -och mobil lösningar, mötesindustrin, säkerhet, hållbarhet och turism. Entreprenör, investerare, mentor i bolag , högskolan och organisationer. Ledamot/partner i Style Scandinavia, Clic Solution, DDoS Solutions, GreenBay Payment, Mobitrotter, GolfSki World Adventure. Ledamot i Trippus Event solution sedan 2001. Rådgivare till Travel News och Framtidsgruppen. Författare av rapporter om Mötesindustrin, Kina och e-handel åt Tillväxtverket. Seminariearrangör tillsammans med VA, AfV, TN och Tillväxtverket. Fd affärsutvecklingschef för Amex/Nyman & Schultz Sverige och projektledare för bildandet av First Card. Fd VD för ett kinesiskt rese och turistföretag. Styrelse Medlem i internationella branschorganisationer- Skål tidigare även i MPI Europe och ICCA Norden.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s