Bombardier får flygböter i USA – drabbar Nordirland men inte BRA!

Bombardier får jätteböter – drabbar Nordirland och inte BRA

I ett slag blev C-serien två gånger så dyr. Detta sedan amerikanska myndigheter lyssnat på Boeings åsikt att Bombardier dumpat priserna. En avgift på osannolika 219 procent ska nu läggas på varje flygplan.

Bombardier lyckades förra året sälja 75 flygplan i C-serien till Delta Air Lines. Det var ett välkommet genombrott för den kanadensiska flygplanstillverkaren som haft svårt att få fart på försäljningen av den nya regionala jetmaskinen. Företaget har också varit nära att gå i konkurs sedan utvecklingen av flygplanet tagit längre tid än beräknat.

Nu kommer nästa smäll: det amerikanska näringsdepartementet anser att Bombardier dumpat priset på de nya flygplanen. Delta har kunnat köpa dem för under tillverkningspriset, menar myndigheten och klipper till med en ekonomisk jättesmäll: Varje flygplan som säljs till USA får en extra avgift på 219 procent. Varje flygplan blir alltså två gånger så dyra för Delta.

Orsaken är Boeing som anmält affären till amerikanska myndigheter och menar att det handlar om både olagliga statliga subventioner och prisdumpning. Bakom det hela ligger också en tydlig oro över att C-serien har seglat upp som en allvarlig konkurrent till de mindre boeingmaskinerna. Den minsta, MAX7, har 138 – 172 stolar ombord beroende på konfiguration medan CS300 har 130 – 160 stolar.

Den rekordstora avgiften, Boeing hade krävt 79 procent, har satt igång ett handelskrig mellan USA och Kanada. Ett första steg är antagligen att frysa inköpen av 18 F18 Super Hornet till flygvapnet från just Boeing. Bombardier själva menar att avgiften är ”absurd och utan kontakt med verkligheten inom flygindustrin”.

Krisen har också spridit sig till Europa. Vingarna till C-serien tillverkas i Belfast på Nordirland -ca 4000 medarbetare hotas hos Bombardier. Utan beställningar från USA, den nya avgiften gäller enbart på flygplan sålda till amerikanska flygbolag, kan det bli nedskärningar i produktionen. Det kommer, ironiskt nog i så fall också att drabba amerikanska Pratt & Whitney som levererar motorerna till C-serien.

Däremot klarar sig BRA helskinnade ur den ekonomiska sidan av beslutet eftersom de fördubblade kostnaderna enbart gäller försäljning i USA. Frågan är dock hur det kan komma att påverka Bombardier som företag och förmågan att producera och leverera det nya flygplanet.
Källa Flygrevyn och eTN

Om pwh

Senior Travel Adviser More than 40 years of experience from distribuation,web and social media strategy. Digital communication projects and education to University. . Interested in sharing my ideas and experience with creative teams and brave clients. Peter Hellmans Specialties: senior analyst, travel, tourism and sports focus on basketball web strategy, web 2.0, social media, payments,marketing, creativity, meetingindustry, start-up and China . Board member and partner to five company and organisations. Mentor to people from Africa and,Grecce. Specialties: Neetwork links. Linkedin,Twitter,Facebook Peter Hellman född 1952 Rese-turistanalytiker -innehar stort nätverk i Sverige och internationellt. 40 års erfarenheter av affärsmodeller och strategier inom distribution, e-handel, betal -och mobil lösningar, mötesindustrin, säkerhet, hållbarhet och turism. Entreprenör, investerare, mentor i bolag , högskolan och organisationer. Ledamot/partner i Style Scandinavia, Clic Solution, DDoS Solutions, GreenBay Payment, Mobitrotter, GolfSki World Adventure. Ledamot i Trippus Event solution sedan 2001. Rådgivare till Travel News och Framtidsgruppen. Författare av rapporter om Mötesindustrin, Kina och e-handel åt Tillväxtverket. Seminariearrangör tillsammans med VA, AfV, TN och Tillväxtverket. Fd affärsutvecklingschef för Amex/Nyman & Schultz Sverige och projektledare för bildandet av First Card. Fd VD för ett kinesiskt rese och turistföretag. Styrelse Medlem i internationella branschorganisationer- Skål tidigare även i MPI Europe och ICCA Norden.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s