Digital sårbarhet i framtidens smarta städer -VS – ClicID och DDoS Solution

Clic-IM-PDF-10.0

DIGITAL SÄKERHET I FRAMTIDENS SMARTA STÄDER
Digitaliseringen av samhället måste göras på ett sätt så det inte kan påverkas av utomstående på ett felaktigt, farligt eller kriminellt sätt. Frågan om Cyber Security behöver därför tas på största allvar för att vi skall kunna fortsätta att utveckla vår digitala framtid, och bygga den hållbara smarta staden.

Samhället är på väg att digitaliseras mer och mer. Smarta telefoner ger oss näst intill obegränsad mobil tillgång, till en näst intill obegränsad mängd information och applikationer. Höghastighetsnät i form av fiberanslutning ger enskilda hushåll internetuppkoppling med 1000 Mbps kapacitet, högupplöst 4K-Video och On Demand-tjänster med gigantiska utbud som kan streamas till hemmets 60-tums TV när som helst och hur mycket som helst. Allt detta, som var ren science fiction för bara tio år sedan, är vi vana vid idag.

Nästa steg är digitalisering och automatisering av övrig infrastruktur och vitala samhällsfunktioner – såsom el-, VA- och fjärrvärmenäten, vård- och omsorgssektorn, vägar och järnvägar, självkörande bilar etc.

Allt detta sammantaget är vad som brukar kallas det smarta staden. Nya tjänster skall göra att våra städer blir bättre att bo och leva i, och dessutom mer hållbara utifrån ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv.

Den smarta staden växer fram

Utvecklingen innebär bland annat en fullständig explosion av sensorer för att mäta, styra, ”känna”, och på olika sätt monitorera olika typer av infrastrukturer. Enligt Cisco, en av väldens största tillverkare av nätutrustning, finns det redan idag runt 5 miljarder sensorer uppkopplade i byggnader, järnvägar, vägar, sjukhus, i hemmet m.m. Den siffran kommer att öka lavinartat, och man brukar tala i termer om triljontals sensorer som kommer att installeras för olika ändamål under de närmaste fem åren.

Digital sårbarhet
Det är lätt att inse att för att få allt detta att fungera och samverka så måste digitaliseringen av samhället göras på ett sätt så det inte kan påverkas av utomstående på ett felaktigt, farligt eller kriminellt sätt. Vi vill inte att en kamera för nattillsyn skall kunna nyttjas av obehöriga, att någon utomstående tar kontroll över en självkörande bil eller att känsliga person- och bankuppgifter kapas och missbrukas.

Med det digitala samhället följer således en mängd digitala hot, i form av olika typer av cyberattacker som kan utnyttja svagheter i systemet. Nästan dagligen hör vi talas om konton i sociala medier som blir kapade, intrång på viktiga samhällsfunktioners IT-system, trojaner och virus som sprids på våra datorer och gör så att hemlig data hamnar i felaktiga händer, medan annan vital data försvinner helt.

Så kallade DDoS-attacker, som tillfälligt överbelastar en web-tjänst eller ett nätverkselement, kan leda till att myndigheter eller andra vitala samhällsfunktioner som till exempel banktjänster slås ut helt och hållet. Och på webben finns idag till och med välutvecklade tjänster, liknande e-handel, där vem som helst enkelt kan gå in och beställa en attack för att slå ut ett önskat mål. Det är enkelt att förstå att detta inte bara utgör hot mot privata användare – utan även mot industri, näringsliv, infrastruktur och viktiga samhällsfunktioner.

Undertecknad sitter numera i 2 nya start up företag inom digital säkerhet :
-ClicID som skall säkerställa att man kommunicerar med rätt personer -lansering i sept 2017
– DDoS Solution snabbt förhindra Cyberattacker med en unik hård och mjukvara i samarbete med Huawei -lansering efter sommaren 2017

För mer info
Peter Hellman
Styrelseledamot och partner till de nystartade företagen
0709503878
Källa till artikel ovan är WSP,Cap Gemini

Om pwh

Senior Travel Adviser More than 40 years of experience from distribuation,web and social media strategy. Digital communication projects and education to University. . Interested in sharing my ideas and experience with creative teams and brave clients. Peter Hellmans Specialties: senior analyst, travel, tourism and sports focus on basketball web strategy, web 2.0, social media, payments,marketing, creativity, meetingindustry, start-up and China . Board member and partner to five company and organisations. Mentor to people from Africa and,Grecce. Specialties: Neetwork links. Linkedin,Twitter,Facebook Peter Hellman född 1952 Rese-turistanalytiker -innehar stort nätverk i Sverige och internationellt. 40 års erfarenheter av affärsmodeller och strategier inom distribution, e-handel, betal -och mobil lösningar, mötesindustrin, säkerhet, hållbarhet och turism. Entreprenör, investerare, mentor i bolag , högskolan och organisationer. Ledamot/partner i Style Scandinavia, Clic Solution, DDoS Solutions, GreenBay Payment, Mobitrotter, GolfSki World Adventure. Ledamot i Trippus Event solution sedan 2001. Rådgivare till Travel News och Framtidsgruppen. Författare av rapporter om Mötesindustrin, Kina och e-handel åt Tillväxtverket. Seminariearrangör tillsammans med VA, AfV, TN och Tillväxtverket. Fd affärsutvecklingschef för Amex/Nyman & Schultz Sverige och projektledare för bildandet av First Card. Fd VD för ett kinesiskt rese och turistföretag. Styrelse Medlem i internationella branschorganisationer- Skål tidigare även i MPI Europe och ICCA Norden.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s