Peter Hellman -Skålklubben tur och retur -började med frimärken -sitter nu i styrelsen!

Jag började min karriär på Plusresor i början på 70-talet med att skriva telex(utbildad kryptör på S1 i Uppsala) och att klistra frimärken, posta och sköta Skåls matrikel 1972 för Bengt Hillerström som var VD på Plus och sekr/kassör i skålklubben.I styrelsen för Plus satt på den tiden många kända reseprofiler/chefer:
Olle Borg och Bengt Andersson SJ Resebyrå (SJR)
Sture Kelmerling och Ruben Enocsson Reso
Helle Winter Resespecialisterna (RS)
Birger Andersson Linjebuss (LB)
Carl Axel Rehborg RS/Scanropa
Carl Erik Sälgö AL Gävle/Sandviken
Bertil Ödlund Svea Rbr mfl
Jag fick några gånger skriva styrelseprotokollen eftersom jag samtidigt utbildade mig på Universitet och ansågs skrivkunnig…Jag jobbade heltid på Plus samtidigt som jag tog min examen på Stockholms Universitet.Jag kom bland annat att skriva om utbildning inom branschen- den enda som fanns på den tiden var SJRs interna utbildning…Många startade sin karriär inom SJR för att sedan flytta över till kollegerna i branschen.På Plus var jag ansvarig för gruppbokningen och specialresor -resor till primärt Europas storstäder.Flyttade sedan över till SJR i slutet på 70-talet och blev ansvarig för Mässresor och var med om att se till så att SJR/Specialresor blev ledande på möten och GOK. Fick stipendium till USA och Cornell inom turism-hotellindustrin. Lärde mig mycket om nätverk ,relationer och kommunikation.
Började på Amex 1987 som ansvarig för en enhet + GOK. Vi blev uppköpta av Nyman& Schultz(NS) för 1 kr. Började jobba på NS och TMG med affärsutveckling och GOK. Skrev rapporten om ”Flyget och Avregleringen- Friare flyg och billigare” stipendium från Eurocard i slutet på 80-talet. Vi genomförde flera seminarium i Sverige med min rapport som minsta gemensamma nämnare.

Under min NS tid jobbade jag i 6 månader heltid med förarbetet med det som blev First Card (Board Card) tillsammans med Svenska Finans (SHB).När TMG köpte SJR gjorde jag delvis researchen åt ledningen på TMG och var vidare med och hjälpte till med utvecklingen av Ticket och NS GOK.

Vidare utvecklade jag inom NS GOK diverse projekt konferenskortet,videokonferenser,nyhetsbrev,topplistor till media,paketerade konferenser i Norden och utomlands.

Jag använde gärna frimärken för att illustrera resmål och aktiviteter.

Vidare satt jag i internationella kommitter: MPI,ICCA och NS/Amex egna . I mitten på 90-talet så köpte Amex -TMG, NS och övriga resevarumärken för mycket pengar av – TMG -intressenter,Skandia och Nordstjernan.
Startade en tävling för Sveriges studenter ”skapande resor” tillsammans med SAS,SJR och NS som fanns i några år och tog slut när jag slutade..(jobbade som konsult sista 2 åren eftersom ingen annan på NS kunde hålla idet)
När jag och min bästa chef någonsin- Britt Perego slutade på Amex/NS 1997 stod GOK försäljningen på topp i Sverige -eget bolag med många kontor och duktiga medarbetare i Sverige och USA.Jag gjorde något som jag borde ha gjort för länge sedan började jobba i egen regi och kunde själv styra min kalender och slippa rapportera till HK.

Jag blev ordf i Solna Vikings,VD för ett kinesiskt företag,utvärderade ETOUR i Sverige, kom att skriva diverse rapporter i reseindustrin för Nutek/Tillväxtverket- döpte om branschen till Mötesindustrin, Kina- möjligheternas marknad seminarium med Veckans Affärer,SAS,HRG mfl ,

Webben och E-handel, gjorde flera seminarier-hjälpte Travel News i samarbete med deras GTA och med deras analyser och research.
I samband med förhandlingarna mellan SRF och SAS ang provisioner och ersättningar-fick jag skriva rapporten som SRF använde sig av i marknadsdomstolen.

Blev styrelsemedlem i Trippus, Classic World, Style , Mobitrotter och några flera bolag.

Vidare blev jag mentor till ett 10 tal personer som hade sina rötter från andra generationens invandrare, Universitet och eller basketen. Var handledare för ett tjugotal studenter som skrivit uppsatser inom rese- turistindustrin- sedan mitten på 90-talet.Handledare för UF-företag, sitter med i en framtidsgrupp och är ordförande i samfällighetsföreningen ute på landet Hade och har kurser på Universitet/Högskolor och KY/YH utbildningarna inom framför allt digitaliseringen och distribution. Gästföreläsare utomlands- universitet och paneler.
Jobbar idag även med flera nya projekt -mycket fokus på digitalisering, hållbarhet, migration och utbildning.

Gick ur MPI och blev medlem i Skål eftersom jag behövde ett internationellt nätverk vidare gick jag med i Linkedin som en av de första i Sverige.

Jag tror på nätverk, personliga relationer är bra på sociala strategier, engagerad, nyfiken och har bra drivkraft.

Peter Hellman

Om pwh

Senior Travel Adviser More than 40 years of experience from distribuation,web and social media strategy. Digital communication projects and education to University. . Interested in sharing my ideas and experience with creative teams and brave clients. Peter Hellmans Specialties: senior analyst, travel, tourism and sports focus on basketball web strategy, web 2.0, social media, payments,marketing, creativity, meetingindustry, start-up and China . Board member and partner to five company and organisations. Mentor to people from Africa and,Grecce. Specialties: Neetwork links. Linkedin,Twitter,Facebook Peter Hellman född 1952 Rese-turistanalytiker -innehar stort nätverk i Sverige och internationellt. 40 års erfarenheter av affärsmodeller och strategier inom distribution, e-handel, betal -och mobil lösningar, mötesindustrin, säkerhet, hållbarhet och turism. Entreprenör, investerare, mentor i bolag , högskolan och organisationer. Ledamot/partner i Style Scandinavia, Clic Solution, DDoS Solutions, GreenBay Payment, Mobitrotter, GolfSki World Adventure. Ledamot i Trippus Event solution sedan 2001. Rådgivare till Travel News och Framtidsgruppen. Författare av rapporter om Mötesindustrin, Kina och e-handel åt Tillväxtverket. Seminariearrangör tillsammans med VA, AfV, TN och Tillväxtverket. Fd affärsutvecklingschef för Amex/Nyman & Schultz Sverige och projektledare för bildandet av First Card. Fd VD för ett kinesiskt rese och turistföretag. Styrelse Medlem i internationella branschorganisationer- Skål tidigare även i MPI Europe och ICCA Norden.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s