Närproducerad,härodlat och småskalig mat-trend som växer!

Härodlat i butik, pratande mat, honung på tapp och frilansande förädlare – kanske är det så framtidens mat kommer att utvecklas? Efterfrågan på småskalig och närproducerad mat växer och för att kunna möta konsumentens krav måste både handeln och producenterna förhålla sig till de stundande konsumenttrenderna.

I nästa vecka inleds en veckolång kampanj i de fyrtio skånska butiker som ingår i Livsmedelsakademins butikskoncept ”Smaka på Skåne – Närproducerat och noga utvalt” för att öka synligheten och tillgängligheten av skånskt mathantverk av hög kvalitet för sina kunder.

– Handlarna som ingår i butikskonceptet är unika och har vågat satsa på nya koncept för att lyfta småskalig och närproducerad mat. De har visat sig vara redo för anamma nya idéer.

I samband med butikskampanjen släpper Livsmedelsakademin en framsynsrapport om framtidens småskaliga livsmedelsproduktion, som syftar till att inspirera och stimulera stora som små aktörer att tänka nytt kring småskalig livsmedelsproduktion.

– Livsmedelsakademin arbetar på flera olika plan för att främja innovation och småskalighet inom livsmedelsbranschen. En viktig faktor i detta är att verka för ökad samverkan mellan producenter och handeln och inspirera dessa till nytänk, säger trendspanare på Livsmedelsakademin.

Fyra småskaliga trendspaningar:

1. Härodlat i butik: För att kunna erbjuda sina kunder verkligt närproducerade livsmedel skulle butiker i städerna kunna ha egna små odlingar direkt i anslutning till butiken. Vem skulle tacka nej till ”butikens egen honung”, eller ”härodlade morötter”?

2. Pratande mat: Varför inte låta maten prata direkt med konsumenten i butiken och på så vis minska det upplevda avståndet mellan producent och konsument? I Japan har ”Talkable Vegetables” lanserats, vilket kort och gott är grönsaker som med bondens röst berättar sin historia för konsumenten i affären.

3. Självplock i nya former: Självplock av olika typer av bär är en populär aktivitet för utflyktssugna familjer. Men finns det andra grödor och matprodukter som man skulle kunna ha ”självplock” av? Varför inte mjölka din egen mjölk? Eller tappa din egen honung? Detta kan bli en rolig, men framförallt kunskapshöjande aktivitet som leder till ökad förståelse för matens ursprung.

4. Frilansande förädlare: Alltför mycket mat slängs idag. Varför inte börja arbeta som frilansande förädlare och åka runt till butiker och förädla de råvaror som butikerna annars hade behövt slänga? Förädlingsprocessen i form av exempelvis pickling eller syltning kan demonstreras på plats och de förädlade produkterna kan sedan säljas direkt i butiken!

källa Livsmedelsakademin

Om pwh

Senior Travel Adviser More than 40 years of experience from distribuation,web and social media strategy. Digital communication projects and education to University. . Interested in sharing my ideas and experience with creative teams and brave clients. Peter Hellmans Specialties: senior analyst, travel, tourism and sports focus on basketball web strategy, web 2.0, social media, payments,marketing, creativity, meetingindustry, start-up and China . Board member and partner to five company and organisations. Mentor to people from Africa and,Grecce. Specialties: Neetwork links. Linkedin,Twitter,Facebook Peter Hellman född 1952 Rese-turistanalytiker -innehar stort nätverk i Sverige och internationellt. 40 års erfarenheter av affärsmodeller och strategier inom distribution, e-handel, betal -och mobil lösningar, mötesindustrin, säkerhet, hållbarhet och turism. Entreprenör, investerare, mentor i bolag , högskolan och organisationer. Ledamot/partner i Style Scandinavia, Clic Solution, DDoS Solutions, GreenBay Payment, Mobitrotter, GolfSki World Adventure. Ledamot i Trippus Event solution sedan 2001. Rådgivare till Travel News och Framtidsgruppen. Författare av rapporter om Mötesindustrin, Kina och e-handel åt Tillväxtverket. Seminariearrangör tillsammans med VA, AfV, TN och Tillväxtverket. Fd affärsutvecklingschef för Amex/Nyman & Schultz Sverige och projektledare för bildandet av First Card. Fd VD för ett kinesiskt rese och turistföretag. Styrelse Medlem i internationella branschorganisationer- Skål tidigare även i MPI Europe och ICCA Norden.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s