Utbildning av reseindustrin och turism minskar dramatiskt för framtiden-

Myndighetens för yrkeshögskolan dystra besked idag innebär en omfattande minskning av anslagen till utbildningen av resor och turism. Det innebär en minskning med ca 1000 studerande i nedanstående kommuner och speciellt i kategorin 20-30 år. Dessutom kommer flera personer att förlora sina jobb.

Myndigheten har meddelat vilka utbildningar som beviljats statsbidrag för start hösten 2015. SRF och SCoTT utbildningen beklagar att ingen utbildning finns med bland dessa.

Detta betyder att någon TRAC-utbildning av resekonsulter inte kan startas under hösten 2015 i vare sig Göteborg, Skellefteå, Norrtälje, Södertälje eller Uddevalla.Vidare får inte Orsa i Dalarna förnyat förtroende.

Myndigheten motiverar bland annat sitt beslut med följande rader:

Utbildningen uppfyller de grundläggande förutsättningarna för att ingå i yrkeshögskolan enligt 1 kap 3 §, men utbildningen prioriteras inte på grund av konkurrens om statsbidrag eller särskilda medel.

I 5 kap 5 § förordningen om yrkeshögskolan framgår att vid fördelningen av statsbidrag eller särskilda medel ska hänsyn särskilt tas till i vilken grad en utbildning svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft.

Motiveringen är mycket märkligt, eftersom ex SRF kunnat visa att samtliga som genomgått TRAC-utbildningen fått jobb. Detta om något visar på branschens behov av kvalificerad arbetskraft.Resor och turism har ökat sin andel av BNP de senaste åren men myndigheten prioriterar branscher som av tradition varit stora och håller på att läggas ned…
Frans Schartaus Handelsinstitut i Stockholm och Yrkesakademin i Uppsala blir nu de enda utbildningen som startar en ny TRAC-utbildning. Dessa skolor ligger i en annan ansökningsfas och beviljades bidrag under fjolåret.

Gör om och byt handläggare på myndigheten- vår nya regering har för många utbildningsansvariga.
” Dubbelt ansvar – delat ansvar -inget ansvar”

Peter Hellman
källa SRF

Om pwh

Senior Travel Adviser More than 40 years of experience from distribuation,web and social media strategy. Digital communication projects and education to University. . Interested in sharing my ideas and experience with creative teams and brave clients. Peter Hellmans Specialties: senior analyst, travel, tourism and sports focus on basketball web strategy, web 2.0, social media, payments,marketing, creativity, meetingindustry, start-up and China . Board member and partner to five company and organisations. Mentor to people from Africa and,Grecce. Specialties: Neetwork links. Linkedin,Twitter,Facebook Peter Hellman född 1952 Rese-turistanalytiker -innehar stort nätverk i Sverige och internationellt. 40 års erfarenheter av affärsmodeller och strategier inom distribution, e-handel, betal -och mobil lösningar, mötesindustrin, säkerhet, hållbarhet och turism. Entreprenör, investerare, mentor i bolag , högskolan och organisationer. Ledamot/partner i Style Scandinavia, Clic Solution, DDoS Solutions, GreenBay Payment, Mobitrotter, GolfSki World Adventure. Ledamot i Trippus Event solution sedan 2001. Rådgivare till Travel News och Framtidsgruppen. Författare av rapporter om Mötesindustrin, Kina och e-handel åt Tillväxtverket. Seminariearrangör tillsammans med VA, AfV, TN och Tillväxtverket. Fd affärsutvecklingschef för Amex/Nyman & Schultz Sverige och projektledare för bildandet av First Card. Fd VD för ett kinesiskt rese och turistföretag. Styrelse Medlem i internationella branschorganisationer- Skål tidigare även i MPI Europe och ICCA Norden.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Utbildning av reseindustrin och turism minskar dramatiskt för framtiden-

  1. razorbjorn skriver:

    Reblogga detta på RazorBjorn och kommenterade:
    Sverige fortsätter att prioritera ned turism under en period internationell turistisk kapprustning där allt fler nationer ökar sina investeringar och marknadsföring. Att minska utbildningarna spär på bilden.

    Skrivet av Peter Hellman:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s