Framtidens ide´hus

Det blev Wingårdh arkitekter som vann den inbjudna tävlingen om ett nytt kulturhus, eller Idéhus som kommunen kallar det, i Tullinge i Botkyrka kommun. Syftet med tävlingen var, skriver man ”att lyfta blicken och spana in i vad ett framtidens kulturhus kan vara. Ett nyskapande hus för det oväntade och oprövade”. Huset ska innehålla bland annat bibliotek, medborgarkontor samt olika typer av mötes- och replokaler i centrum, en mötesplats både för ”planerade och spontana möten”. Man har inte varit ute, i första hand efter ett fysiskt landmärk utan haft ambitionen att skapa ”ett socialt landmärke som inte behöver vara stort och synas på avstånd”. Juryn har också bedömt att ”byggnadens öppenhet och välkomnande uttryck är av stor betydelse för att det ska upplevas tillhöra alla botkyrkabor”.

Wingårdh Arkitekters förslag RUT, som gjorts tillsammans med Landskapsarkitekten Stig L. Andersson, ansågs göra detta bäst genom att den ”har en mycket öppen sida mot centrums gångstråk som gör att det som sker i huset hela tiden kommer att vara närvarande i centrum. Genom sin attraktion kommer byggnaden att bli ett landmärke för Tullinge centrum. Byggnaden är flexibel och kan anpassas till olika aktiviteter och behov över tiden på ett sätt som gör att den är mycket tillåtande för spontana initiativ och en sprudlande verksamhet.”

Bland de inbjudna arkitektkontoren fanns Zaha Hadid Architects , Estudio Barozzi Veiga + Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter + Paju Arkitektur och Landskap och Dorte Mandrup Arkitekter + Kontur arkitektkontor + Hosper Sweden + Mandawork.
Grattis Tullinge och Wingårds/Andersson!
källa arkitekt blogg

Om pwh

Senior Travel Adviser More than 40 years of experience from distribuation,web and social media strategy. Digital communication projects and education to University. . Interested in sharing my ideas and experience with creative teams and brave clients. Peter Hellmans Specialties: senior analyst, travel, tourism and sports focus on basketball web strategy, web 2.0, social media, payments,marketing, creativity, meetingindustry, start-up and China . Board member and partner to five company and organisations. Mentor to people from Africa and,Grecce. Specialties: Neetwork links. Linkedin,Twitter,Facebook Peter Hellman född 1952 Rese-turistanalytiker -innehar stort nätverk i Sverige och internationellt. 40 års erfarenheter av affärsmodeller och strategier inom distribution, e-handel, betal -och mobil lösningar, mötesindustrin, säkerhet, hållbarhet och turism. Entreprenör, investerare, mentor i bolag , högskolan och organisationer. Ledamot/partner i Style Scandinavia, Clic Solution, DDoS Solutions, GreenBay Payment, Mobitrotter, GolfSki World Adventure. Ledamot i Trippus Event solution sedan 2001. Rådgivare till Travel News och Framtidsgruppen. Författare av rapporter om Mötesindustrin, Kina och e-handel åt Tillväxtverket. Seminariearrangör tillsammans med VA, AfV, TN och Tillväxtverket. Fd affärsutvecklingschef för Amex/Nyman & Schultz Sverige och projektledare för bildandet av First Card. Fd VD för ett kinesiskt rese och turistföretag. Styrelse Medlem i internationella branschorganisationer- Skål tidigare även i MPI Europe och ICCA Norden.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s